Tips om te mountainbiken in de sneeuw
januari 26, 2023Ben je fanatiek mountainbiker of gravelaar en probeer je het hele jaar door te fietsen? Dan ben je goed bezig! Vaak gooit sneeuw roet in het eten en weerhoudt dat zelfs de doorgewinterde mountainbiker ervan op zijn of haar fiets naar buiten te gaan. Maar dat is helemaal nergens voor nodig maar er zijn wel een paar aandachtspunten als je in de sneeuw gaat fietsen. Hieronder geef ik je 6 tips:
1. Zorg dat je kleding in orde is
Als er sneeuw ligt is het koud. Zorg dus dat je de juiste kleding draagt. Meerdere lagen over elkaar en een regenjack of windbody houden je warm en droog. Goede handschoenen, een mutsje en een Buff (of andere nekwarmer) zijn een must evenals winterschoenen of overschoenen.
2. Ga niet te lang
Ook als je kleding in orde is zul je na een tijdje fietsen toch nat worden. Je koelt dan snel af waardoor je ook veel energie verliest. Houd er rekening mee dat je ook nog naar huis moet. Drie kwartier terug fietsen rond het vriespunt met wind tégen is niet lekker en kan er voor zorgen dat je het ècht te koud krijgt.
3. Eten en drinken
Wanneer het koud is verbruikt je lichaam meer energie om warm te blijven. Hou hier rekening mee en zorg dus dat je voldoende en op tijd eet. Onder al die laagjes kleding zweet je uiteraard wel gewoon dus zorg ook dat je op tijd drinkt. Gebruik je een Camelbak? Hou er dan rekening mee dat het slangetje en het mondstuk (snel) kan bevriezen. Een oplossing kan zijn om je Camelbak onder je windbody of regenjack te dragen.
4. Neem geen risico
Fietsen in de sneeuw is leuk maar niet efficiënt om een hele gestructureerde mountainbike training af te werken of om die ene KOM op je naam te zetten. Wanneer je door de sneeuw onderuit gaat of die ene boomstronk mist, dan kun je je daarmee behoorlijk in de vingers snijden. Heb je dus een serieuze interval of blokkentraining op je mountainbike trainingsschema staan? Werk die dan lekker af op de weg of je hometrainer.
5. Zorg goed voor je materiaal
Als er sneeuw ligt, is er op de weg vaak ook gestrooid. Zout is funest voor je mountainbike en kun je het best zo snel mogelijk verwijderen. Bij thuiskomst de boel dus goed schoonmaken (zul je net zien dat je tuinslang bevroren is), laten drogen en daarna opnieuw voorzien van een laagje smeermiddel.
6. Ga niet alleen
Het is natuurlijk prachtig om alleen te fietsen maar een groepsrit is misschien wel wat gezelliger en ook wel een stukje veiliger wanneer er onverhoopt toch iets niet helemaal goed gaat en je wel wat hulp kunt gebruiken.
Ik hoop dat je wat kunt met deze tips. Vergeet ook vooral niet te genieten want wat is er nou mooier dan als eerste door die witte deken te fietsen 🙂
Over de auteur
Martijn Verhaeg is initiatiefnemer van www.mtbmasters.nl en inmiddels ruim 30 jaar actief op de mountainbike. Na een wedstrijdperiode onder licentie bij de junioren, nu voornamelijk actief in het rijden van mtb marathons. Zowel in 2018 als 2019 tijdens Lakebike24 de titel “Nederlands Kampioen 24 uur MTB Solo” gewonnen en in 2022 de winst gepakt tijdens de laatste editie van de T24MTB 24-uurs wedstrijd in België.
Naast het zelf fietsen, geeft hij alweer ruim 10 jaar training aan de jeugdleden (16-20 jaar) van de Berlicumse mountainbike vereniging The Whoopers en begeleidt hij mountainbikers en gravelaars één-op-één bij het behalen van hun doelen..